Om

Ikkan är grundare och guldsmeden bakom Ikkan goldsmith & Jewellery designer. Hon har 7 års utbildning inom guldsmide och smyckeskonst och är licensierad guldsmed sedan 2012 med en bas i Alingsås, Sverige. 

"Jag tror på hållbarhet och kvalitet med ett långtidstänk därför arbetar jag med material som är återvunnet eller Fairtrade certifierat. Med ett naturnära formspråk som kan leva vidare i generationer."   


2005-2008 Hantverkslinjen Guldsmide vid Ållebergsgymnasiet

2008-2010 KY Guldsmide vid LärCenter

2010-2012 Konsthantverk Silversmide vid Hellidens folkhögskola

2012 Öppnade egen ateljé i Lidköping.

2014 Godkänd för Fiartrade Guld och silver

2014 Spektrum, i samband med Vi är romer utställningen. Ett konst projekt med fokus på samhällsstrukturer och mänskligheter. I samarbete med Västarvet och Kulturungdom.

2015 Öppnade butik i Alingsås. 

2017 Konstprojekt med ungdomar i samarbete med Kulturhuset i Alingsås med fokus på civilkurage. 


Etik och eko tänk.
Till den största delen av de ädelmetaller som jag använder är återvunnet guld och silver som har gott igenom en affinering för att sedan kunna bearbetas igen. Jag är noga med att allt material återvinns och jag arbetar med så lite gifter som möjligt. Men det mest miljövänligaste alternativet är det då jag själv smälter om och bearbetar om kunders redan befintliga guldsmycken som inte längre används, denna processen går enbart med guld. Jag erbjuder även Fairtrade-certifierat guld som är nybrutet guld från gruvor där organisationen har fokus på mänskliga rättigheter och infrastruktur. Läs mer på https://fairtrade.se/guldsmeder-kan-erbjuda-smycken-gjorda-av-fairtrade-guld/
Även diamanter och andra ädelstenar erbjuder jag i första hand etisk utvunna diamanter. Läs mer på http://fairtradegems.com. Har man önskemål om andra slipningar på sin sten så går det att ordna. Då går de diamanterna under Kimberlyprocessen som garanterar att diamanterna inte har använts för att finansiera inbördeskring eller väpnat krig. Läs mer på https://www.kimberleyprocess.com/en/what-kp